یکبار دیگر نارضایتی مردم از باندهای تکدیگری در پایتخت، مسئولان را احتمالاً به یک اقدام نمایشی دیگر واداشت تا برای موضوعی که نیاز به یک کار سازمانیافته دارد، رفتاری تکراری به خرج دهند.
به گزارش وبسایت مددکاری اجتماعی ۲۰۱۵ به نقل از روزنامه جوان، یکبار دیگر نارضایتی مردم از باندهای تکدیگری در پایتخت، مسئولان را احتمالاً به یک اقدام نمایشی دیگر واداشت تا برای موضوعی که نیاز به یک کار سازمانیافته دارد، رفتاری تکراری به خرج دهند.
سالهاست طرح جمعآوری متکدیان در قالب برنامههای نمایشی فقط چند روزی از سوی دستگاههای متولی پیگیری میشود و بعد ابتر باقی میماند و برخی مسئولان سالهاست این بلوف را میزنند ولی این ساماندهی و جمعآوری با روشهای نمایشی نه تنها از تعداد این افراد و باندهای حرفهای فعال در این بخش کم نکرده است بلکه وضع بدتر هم شده است.
تکدیگری به عنوان یک آسیب در کنار سایر آسیبهای اجتماعی در کف خیابان و معابر شهری سیما و چهره شهری را نامناسب کرده است. هرچند فقر و کوچ افراد محروم از نقاط روستایی و دورافتاده و حضور افراد دیگر از سایر کشورها از عوامل اصلی این آسیب به شمار میرود ولی معضل تکدیگری در کشور و پایتخت، سابقهای به طول شهرنشینی دارد و در سالهای اخیر این معضل یعنی تکدیگری به شیوهها و روشهای مختلف در شهر دیده میشود. عدهای این حرفه را به رغم داشتن وضع مالی مناسب به عنوان شغل پردرآمد خود انتخاب کردهاند و به مالاندوزی میپردازند.
فعالیت باندهای حرفهای در حوزه تکدیگری
بخش زیادی از افراد و کودکانی که در معابر شهری اقدام به تکدیگری میکنند از سوی باندهای حرفهای ساماندهی میشوند و برای این کار آموزش میبینند.
استفاده از کودکان و زنان حربهای برای این باند شده است تا آنجایی که بسیاری از این افراد که در میان آنها کودکان، نوزادان و زنان بسیاری نیز دیده میشود به خدمت گرفته شدهاند تا به کار تکدیگری بپردازند.
وجود مکانهای معین و سرکشی افراد مشخص برای تغذیه و جمعآوری پولهای متکدیان خود نشان از فعالیت باندهای حرفهای در این زمینه دارد تا جایی که کودکان و افراد را به بردگی گرفته و از آنان در مقاصد شوم خود استفاده میکنند. حضور آزادانه این افراد در معابر شهری و مکانهای معین نشان از آن دارد که این افراد یا مسئولان باندهای تکدیگری توانستهاند با روشهای مختلف یا مأموران را دور بزنند یا با آنان کنار آیند که برخورد نکردن با این گونه افراد سؤالهای بیشمار بدون پاسخی را برای شهروندان باقی گذاشته است.
اضافه شدن متکدیان خارجی به متکدیان چند سالی است که عدهای از افراد و کودکان که به همراه خانواده در شهرها به خصوص پایتخت به تکدیگری مشغول هستند از کشورهای دیگر همچون پاکستان، بنگلادش و کشورهای آفریقایی که به پایتخت آمدهاند و دست به گدایی زدهاند. این افراد با ظاهر و لباسهای انگشتنما در حالی در معابر شهری به تکدیگری مشغول هستند که حضور غیرقانونی آنها و عدم برخورد دستگاههای متولی با آنان برای شهروندان جای سؤال دارد.
اجرای طرحهای نمایشی ساماندهی متکدیان
سالهاست که انواع و اقسام طرحهای جمعآوری و ساماندهی متکدیان در شهر تهران به اجرا در میآید و مسئولان با اجرای این طرحها درصدد هستند متکدیان را جمعآوری و پس از ساماندهی و جداسازی افراد نیازمند واقعی را شناسایی و با تکدیگری برخورد قانونی بکنند اما افسوس که این طرحها در چند روز اول اجرایی شده و ابتر باقی میماند.
اجرای اینگونه طرحها در حالی ادامه دارد که نه تنها برای نیازمندان واقعی کاری انجام نشده است حتی پس از اجرای طرحهای ساماندهی بر تعداد متکدیان در معابر شهری نیز افزوده شده است.
در این زمینه فرماندار شهر تهران از اجرای عملیات جمعآوری متکدیان تهران در نشست قرارگاه جمعآوری متکدیان و جذب کودکان بیسرپرست با حمایت استاندار تهران خبر داد.
درآمد ۳ تا ۳۰ میلیونی متکدیان
عیسی فرهادی فرماندار تهران در حاشیه نشست برنامهریزی طرح جمعآوری متکدیان تهران که به ریاست استاندار تهران و با حضور فرماندار تهران و مسئولان بهزیستی، نیروی انتظامی، دانشگاههای علوم پزشکی و شهرداری تهران برگزار شد، گفت: فرمانداری تهران با حمایت استاندار، شهرداری، بهزیستی، دستگاه قضایی، نیروی انتظامی و دانشگاههای علوم پزشکی در ساختن تهران عاری از متکدی مصمم است.
وی افزود: براساس اقدامات کارشناسی طی روزها و ماههای گذشته، گدایان و سرتیم متکدیان تهران مشخص شدهاند و برنامهریزی برای غربالگری آنها به کمک شهرداری و بهزیستی فراهم شده است. فرهادی با بیان اینکه اجرای عملیات جمعآوری متکدیان تهران با همکاری و حمایت مردم آغاز شده، عنوان کرد: مردم بدانند که گدایان تهران براساس بررسیها بین ۳ تا ۳۰ میلیون تومان درآمد دارند و شبکههای مختلف از آنها بیگاری کشیده و سود به جیب میزنند.
۳ ماه تا ۲ سال حبس برای سرشبکه گدایان
فرماندار تهران افزود: بهترین کمک مردم به متکدیان کمک نکردن به آنها است و مراکزی همچون مؤسسات خیریه، بهزیستی و کمیته امداد برای حمایت از نیازمندان واقعی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در این طرح، متکدیان نیازمند شناسایی شده و تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار میگیرند، گفت: بعد از غربالگری عدهای از متکدیان در اختیار شهرداری و اتباع بیگانه نیز در اختیار اداره اتباع قرار میگیرند. به گفته فرماندار تهران، سرشبکه گدایان نیز از سه ماه تا دوسال حبس شده و اموال آنها بازگردانده میشود.
بلوف یا طرح اجرایی کارساز؟
هرچند سالهاست مبارزه با آسیبهای اجتماعی به دلیل ناکارآمدی و شانه خالی کردن دستگاههای متولی همچنان به عنوان یک معضل باقی مانده است و چرخه معیوب ساماندهی همچنان ادامه دارد با این حال بهتر بود که این طرح فاز به فاز پس از مشخص کردن وظایف بخشها و دستگاههای مربوطه اجرایی و سپس نسبت به اعلام آن از سوی فرمانداری اقدام میشد نه اینکه با اعلام قبلی و مشخص کردن زمان اجرای اقدام صورت میگرفت، چراکه با اعلام زمان باندهای حرفهای تکدیگری از فرصت استفاده کرده تا در چنگال قانون گیر نیفتند.
اگر این طرح هم جواب ندهد، گویا برخی مسئولان فقط بلوف زدهاند تا شانه از بار مسئولیت خالی کنند. باید منتظر ماند تا دید طرح جمعآوری و ساماندهی چگونه اجرا میشود و چه نتایجی در بر خواهد داشت.